úterý 7. února 2012

Vegan v Avatáru

V měsíci únoru tohoto roku probíhá v Brně tzv. Vegan fest. Jak vidíme z jejich stránek, přátelé vegani velice oceňují restaurace, které nahrazují mléčné výrobky rostlinnými náhražkami- "rostlinné mléko, sojová smetana, sojová brynza..." viz:
http://www.veganfest.cz/veganske-brno

Problémem těchto náhražek je však fakt, že nejsou většinou ani vegetariánské, jelikož obsahují emulgátory E 471 nebo E 472 což jsou tzv. mono a diglyceridy mastných kyselin jinými slovy "co na jatkách zbylo."
viz:
http://gfcfdieta.blogz.cz/2009/02/22/mleko-reloaded-aneb-co-to-vlastne-pijeme/
a nebo:
http://soucitne.cz/ecka/mono-diglyceridy-mastnych-kyselin
Přestože se tedy přátelé vegani snaží podpořit rostlinnou stravu, ve skutečnosti propagují levné náhražky plné chemikálií a masitých substancí.

Na rozdíl od této zmatenosti, restaurace Avatár nabízí každý den minimálně jedno zcela veganské menu bez jakýchkoliv rostlinných náhražek mléka, které vůbec nepoužíváme.

41 komentářů:

  1. když něčemu nerozumím (resp si neseženu dostatek informací) tak o tom nepíšu...ale děláte "reklamu" jen a jen sobě

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud máte k tématu ( E471, E472) nějaké informace. Rádi si je přečteme.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Vegan se samozrejme vyhyba "nahrazkam", ktere by obsahovaly cokoliv zivocisneho. Pokud nejaka nahrazka obsahuje E471 nebo E472, neznamena to nutne, ze neni veganska. "Tyto látky jsou vyráběny ze živočišných tuků NEBO rostlinných olejů." Nejsem si tak uplne jist, ze by rostlinne oleje obsahovaly zbytky na jatkach. Je treba se informovat u vyrobcu na detaily. Zde plati, ze kdo chce, pta se jak, kdo nechce, pta se proc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velice zajímavé tvrzení, že někdy může být E 471(2) veganské. Zatím jsem to nikde neslyšel. Všude se o těchto látkách píše jako o živočišných:
      http://soucitne.cz/ecka/mono-diglyceridy-mastnych-kyselin

      V knize o éčkách, co máme doma, je 471 a 2 také označeno jako nevegetariánské.

      Jde samozřejmě vždy o víru. Zda a komu vegan věří.

      Vymazat
  4. "pratele vegani" maji povetsinou puvod pouzivanych ecek v-maliku, obejdou se samozrejme pri priprave stravy bez "nahrazek", ale to co si hlavne uvedomuji je treba toto:
    http://vimeo.com/29896592

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento článek je o propagaci nevegetariánských náhražek vegany. Není o pochybnosti zda či nikoliv lze připravit stravu bez nich.

      Vymazat
  5. ... mohu poprosit o slozeni vegan bramborove kase - pokud je bez nahrazek mleka, je tedy pouze s vodou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. Složení je zde. Voda, brambory, bio pohanka lámanka, slunečnicový olej a sůl.
      Jde to i bez náhražek : )

      Vymazat
  6. Nechtěla jsem rýpat, ale nakonec mi to nedá. Jak děláte bramborovou kaši? Já si bramborovou kaši představím z brambor, mléka a másla (nebo náhražek másla a mléka). Pokud, jak říkáte, nepoužíváte náhražky, tak buď děláte bramborovou kaši jinak, než by člověk očekával, nebo lžete o tom, že to jídlo je veganské.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bramborova kase se preci dela uplne vklidu jen z brambor a margarinu nebo oleje treba olivoveho, nebo klido jen bramborya trosku vody. v mixeri se to krasne rozmelni aclovek nepozna rozdil. tak to delaji i zidi, protoze nemuzou jist mleko s masem. stejne tak jako se da udelat chleba bez lepku, chleba bez drozdi atd.... vsechno se da obejit, slehacka taky muze byt veganska i jogurt! chce to jen patrat a zkoumat a pouzit fantazii toho, co clovek muze jist a nemuze....

      Vymazat
  7. Velice děkujeme za váš příspěvek. Konečně mne donutil zapracovat na zveřejnění složení našeho denního menu.
    K prozkoumání zde:
    https://sites.google.com/site/avatarbrno/co-varime

    OdpovědětVymazat
  8. Informace k e471 například tady http://en.wikipedia.org/wiki/E471
    Jinak by mě zajímalo, které konkrétní restaurace a konkrétní jídla máte na mysli??? Rostlinné sušené mléko Zajíc opravdu obsahuje e471 (osobně se domnívám, že rostlinného původu, sojovou smetanu jsem nenašel žádnou s tímto éčkem. A i kdyby, nevím odkud berete informace,kterou smetanu, mléko atd používají v které restauraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě k sojové smetaně. Pokud má někdo chuť konzumovat chemikálie jenž obsahuje (viz. http://www.soyatoo.cz/smetana.html) budeme poslední kdo Vám to bude rozmlouvat. Náš článek je o tom, že restaurace Avatár tyto vynálezy nepoužívá a drží se tradičních receptů.

      Vymazat
    2. Celý článek vychází z předpokladu, že veganům zaleží na tom aby jejich strava neobsahvala části zabitých zvířat.
      Chápu, že některým, "veganům" i "vegetariánům" na tom až tak nezáleží, a Ëčka "neřeší".

      Na rozdíl od tohoto přístupu však restaurace Avatár používá vždy 100% vegetariánské suroviny.

      Složení "rostlinných" mlék např zde:
      http://gfcfdieta.blogz.cz/2009/02/22/mleko-reloaded-aneb-co-to-vlastne-pijeme/

      Vymazat
    3. nejlepsi je si delat vlastni. je to levne a jednoduche. napriklad mandlove mleko, zadna ecka...

      Vymazat
    4. Zcela souhlasím. Proto také v Avatáru děláme své vlastní hranolky, pickles, panýr... A děláme také kurzy vaření abychom naučili i ostatní tato jednoduchá jídla si připravit: https://sites.google.com/site/avatarbrno/kurzy-vareni

      Vymazat
  9. Celý článek chápu jako vaši reklamu a snahu "očernit" ostatní restaurace, které vaří také vegansky a vzbudit v lidech dojem, že jejich jídla ve skutečnosti veganská nejsou a jediným, kdo je zárukou veganských pokrmů je Avatár. A rozhodně nejsem sám, na koho takto článek působí. Proto bych byl rád, kdyby jste zveřejnili které konkrétní jídlo ve které konkrétní restauraci není veganské a je tak nabízeno. Myslím, že to ocením nejen já, ale i spousta dalších veganů.
    Pokud však takové konkrétní informace, tak opravdu musím článek chápat tak, jak jsem napsal výše. A myslím, že by v takovém případě bylo slušné článek stáhnout anebo alespoň pozměnit, aby byl opravdu o potravinách, které mohou působit jako veganské, ale ve skutečnosti jimi nejsou (ale je třeba to opravdu ověřit, jak jsem psal e471 může být jak rostlinného, tak živočišného původu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud uznáváte, že E 471 může být živočišného původu, jakákoliv restaurace která uvede ve složení svého menu sojové mléko, pudink, smetana,... může podávat ve skutečnosti nevegetaríánský pokrm.
      To je také vše co chce tento článek říci.
      Co je na této informaci špatného?

      Jsem si jistý, že kdokoliv kdo to myslí s nepožíváním živočišných substancí vážně tento typ informací vítá.

      Reklamou pro naši restauraci je především fakt, že tyto náhražky, na rozdíl od ostatních restaaurací, nikdy nepoužíváme.

      Vymazat
    2. Píšete : "Problémem těchto náhražek je však fakt, že nejsou většinou ani vegetariánské, jelikož obsahují emulgátory E 471 nebo E 472 což jsou tzv. mono a diglyceridy mastných kyselin jinými slovy "co na jatkách zbylo." - to je prostě silně zavádějící informace. Jak jsem psal již několikrát, zmiňovaná éčka mohou být i rostlinného původu(to že tento fakt odmítáte je jiná věc) Kromě již zmiňovaného odkazu, lze ověřit např. v publikaci Hřbitov na talíři a jistě i dalších. Z vašeho článku však vyplívá, že jsou pouze živočišného původu(co na jatkách zbylo).
      Podobných příkladů z článku by bylo víc. Stejně jako příkladů určité "útočnosti" článku. Tak to alespoň vnímám já.
      Jinak samotná informace, že některé mléčné náhražky obsahují éčka, které mohou být i živočišného původu je jistě přínosná. Jen jde o kontext do kterého ji zasazujete a o to, že vlastně nepřipouštíte, že mohou být tyto éčka i rostlinná. Tudíž vzniká dojem, že restaurace, které tyto náhražky používají klamou zákazníky a že tyto pokrmy nejsou veganské. Což tak nemusí (a dle mého názoru ve většině případů ani není) být.

      Vymazat
    3. "Fakt" o rostlinném původu E 471(2) jste ničím nepodpořil, tudíž tuto vaši doměnku nelze nazvat jinak nežli doměnkou.

      Skutečnost, že se jedná o produkt masného průmyslu je potvrzena např. zde:
      http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivo%C4%8Di%C5%A1n%C3%BD_produkt
      http://soucitne.cz/ecka/mono-diglyceridy-mastnych-kyselin

      Vymazat
    4. http://www.laleva.cc/food/enumbers/E471-480.html
      www.emulgatory.cz
      http://en.wikipedia.org/wiki/E471
      Publikace Hřbitov na talíři, zabývající se přímo živočišností/neživočišností éček.
      Myslím, že kdo chce vidět a vědět, tak vidí a ví. Kdo ne, tak ne. Myslím, že nejste upřímný ani sám k sobě...O vašich čistých úmyslech jste mne opravdu nepřesvědčil.
      Ještě bych měl jednu otázku mimo téma, než celou diskusi ukončím. Odkud berete mléko a vejce (pokud je vůbec používáte) do své restaurace??Prosím o co nejkonkrétnější odpověď.
      Děkuji
      Pavel

      Vymazat
    5. Ještě jedna drobnost k vaší argumentaci..Podle stejné logiky vaříte i vy nevegetariánská jídla. Příkladem může být smažený sýr Eidam 30%. Jak jistě víte, k výrobě tvrdých sýrů se používají syřidla, které mohou být živočišného původu (konkrétně z žaludků telat, jehňat atd). Z toho vyplívá, že nabízíte vegetariánům nevegetariánské pokrmy...
      Proto by mne zajímalo také jaký přesně sýr nakupujete, dále také máslo a další živočišné produkty...

      Vymazat
    6. Trochu nerozumim vasi argumentaci. Vsechny odkazy, ktere jste uvedl uvadi, ze E 471... jsou zivocisneho puvodu a vegetariani a vegani je nepouzivaji:
      http://en.wikipedia.org/wiki/E471
      To ze muze nekdy obsahovat E471 i rostlinne oleje je hezky, ale pro vegetariany a vegany nepresvedcivy argument jak odkaz take uvadi.

      I nevegetariani tudiz radi E 471 mezi zivocisne produkty.

      Zda se je vam tema E 471 neprijemne a chcete skocit k tematu jinemu. V diskusi to znamena ze dosli argumenty.

      Vymazat
  10. Vypadlo mi slovo "nemáte" za slovem informace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše tvrzení o rostlinném původu E471 může samozřejmě někoho ovlivnit.
      Jsem si však jist, že ve skutečnosti skutečný vegan si nikdy "možnávegánské" jídlo nedá. A proto kdykoliv je v menu uvedeno sojové(kokosové, ovesné, rýžové....) mléko, smetana... raději si dá něco jiného.

      Nebo ne?

      Vymazat
    2. Hranici si samozřejmě musí každý nastavit sám. Osobně si rostlinné mléka vyrábím sám, ale nevidím důvod, proč by si vegan/ka nemohl/a dát náhražku mléka 100% rostlinného původu. Rovněž se neztotožňuji s vaším dělěním na pravé a nepravé (či skutečné a neskutečné) vegany a veganky. Mám například kamarádku, která jí med, ale z etických důvodů nekonzumuje houby. A rozhodně bych ji kvůli tomu nenazýval nevegankou nebo nepravou vegankou. Jak jsem psal, každý si hranici nastaví sám. Proto také jako vegan nenapadám vegetariány za jejich nedůslednost. Uvědomuji si, že každý dělá to, na co se v dané životní etapě cítí a všem nám myslím jde (etickým veganům či etickým vegetariánům) o stejnou věc - zmírnit utrpení zvířat.
      Ale to už myslím odbíháme od tématu...Prostě nevidím důvod, proč by si vegan či veganka nemohla dát např. soj.smetanu s éčkem rostlinného původu, pokud v tom nevidí problém.
      Takže jestli to dobře chápu, tak konkrétní informace o neveganských jídlech, která jsou prodávána jako veganské nemáte?

      Vymazat
    3. Jsme ve shodě, že si každý může dát co chce a nazývat se jak chce.
      Tento článek a diskuse je o tom že E471 je masného původu.
      Dokud nepředložíte něco co tento fakt vyvrátí. Veganka či vegan si v domění, že si dávají rostlinnou stravu pochutnávají na zbytcích z jatek. A veganfest to propaguje a tleská!

      Vymazat
    4. Ono právě ale ve většině případů není živočišného původu (viz předchozí reakce)Tento článek je o tom, že jste očernil ostatní restaurace zapojené do Veganfestu,bez jakéhokoliv důkazu...

      Vymazat
    5. Vsechny odkazy, ktere jste uvedl, a take ty ktere jsem jiz uvedl drive, uvadi, ze E471... jsou zivocisneho puvodu. Prestoze nekdy mohou obsahovat i rostlinne oleje.
      Tento fakt si muze kazdy snadno overit.
      A to je take duvod proc vegetariani a vegani produkty s E471... nepouzivaji. Viz vas odkaz:
      http://en.wikipedia.org/wiki/E471
      'vegetarians and vegans, not wishing to consume any animal products, generally avoid products containing E471 unless they are certain that it is derived from vegetable oils'

      Tudiz vase veta 've vetsine pripadu neni zivocisneho puvodu' se zaklada pouze na zboznem prani a nikoliv na realite.

      Jakakoliv restaurace, ktera pouziva E471... a chce oslovit vegetariany nebo vegany, musi evidentne prokazat, ze jejich konkretni vyrobek obsahuje pouze rostlinne slozky. Jinak si vegan a vegetarian samozrejme radeji da neco jineho.

      Proto je toto upozorneni pro tyto restaurace pozitivni, jelikoz maji nyni sanci situaci napravit.

      Vymazat
    6. Také je zde psáno toto:
      E471 is mainly produced from vegetable oils, although animal fats are sometimes used and cannot be completely excluded as being present in the product.

      A od tématu odbíháte ve skutečnosti od začátku vy.
      Nebo to zkusíme jinak. Představte si, že jste mne přesvědčil o tom, že e471 a e472 jsou pouze živočišného původu. Tyto éčka, však neobsahují všechny náhražky mléka bez vyjímky. Jak jste tedy došel na to, že v restauracích zapojených do veganfestu používají právě ty s těmito éčkami.
      Do této doby jste neodpověděl na tu hlavní otázku.
      Takže pro zopakování:
      1.Máte informace o konkrétním pokrmu v konkrétní restauraci, který je prezentován jako veganský a ve skutečnosti jím není?
      Jsem přesvědčen, že takové informace nemáte a proto váš článek chápu jako útočný, nefér a celkově hloupý. Můžu připojit ještě názor mého známého: "je to hnus"
      Už jsem pochopil, že článek nestáhnete ani nepozměníte, takže my nezbývá než se s jeho hloupostí smířit.
      Také jste neodpověděl na otázku ohledně původu mléčných surovin, takže musím vaši restauraci považovat za nevegetariánskou (alespoń podle vašeho způsobu myšlení)

      Vymazat
    7. Smyslem mých příspěvků zcela jistě není vás přesvědčit o čemkoliv.
      Pouze zde prezentuji skutečnost, že se vegetariáni a vegáni vyhýbají produktům, které obsahují E471, 2...
      Vaši argmentaci o rostlinném původu těchto přídatných látek jste nyní podpořil větou. V které se říká že , "nelze zcela vyloučit přítomnost sádla v produktu".
      Což je pochopitelné, že mix rostlinných a živočišných tuků je z hlediska vegetariánů kontaminovaný a živočišného původu.
      Můžete argumentovat, že jsou zde i rostlinné složky, ale pro nás je prostě požívání těchto věcí nepřijatelné i kdyby zde bylo někdy pouze několik procent sádla...

      Jsem si jistý, že tento bod již chápete a nyní můžeme přejít k dalšímu bodu.

      Vymazat
    8. "Tyto éčka, však neobsahují všechny náhražky mléka bez vyjímky. Jak jste tedy došel na to, že v restauracích zapojených do veganfestu používají právě ty s těmito éčkami."
      E471,2... obsahuje většina rostlinných náhražek mléka, což si může každý snadno ověřit návštěvou své zdravé výživy nebo např. zde:
      http://gfcfdieta.blogz.cz/2009/02/22/mleko-reloaded-aneb-co-to-vlastne-pijeme/

      To co píšeme přesně v našem článku, je "nejsou většinou ani vegetariánské, jelikož obsahují emulgátory E 471 nebo E 472" Což je přesný popis skutečnosti.
      Pokud tedy jakákoliv restaurace použije rostlinnou náhražku mléka je velice pravděpodobné, že tato náhražka obsahuje masité přísady. A tudíž je pro vegetariány nepřijatelná.

      Chápu, že pro nevegetariána může být tento postoj dogmatický, přehnaný...

      Nicméně to je právě podstata významu slova vegetarián. Jak se o něm pěkně píše na jednom linku, který jste zde publikoval "However, vegetarians and vegans, not wishing to consume any animal products".
      http://en.wikipedia.org/wiki/E471

      Veganfest tedy propaguje používání "rostlinných" náhražek mléka, která většinou nesplňují podmínky vegetariánské diety.

      To co navrhujete je, pokud tomu dobře rozumím:
      1. Zavolat před návštěvou restaurace kuchaři a zeptat se kterou náhražku použil do konkrétního jídla.
      2. Kdokoliv toto neudělá a preventivně si náhražku nedá je"útočný, nefér a celkově hloupý".
      A jeho zásadový postoj označujete jako "je to hnus".

      Vymazat
    9. Útočný, nefér a hloupý je především styl a forma článku. Jak jsem již psal, nejsem rozhodně jediný, na koho takto článek působí. Ať si každý udělá obrázek sám. Ze samotného článku a i z následné diskuse.
      Jak jsem již psal, samotná informace o éčkách v náhrážkách je přínosná, jen jde o kontext do kterého ji zasazujete.
      To co navrhujete - tedy zavolat před návštěvou kuchaři-to jistě každý udělat může. Osobně mi přijde jednoduší se na to zeptat před objednáním jídla a popřípadě si dát jídlo bez mléčných náhražek, kterých je v restauracích zapojených do veganfestu dostatek.
      A jak jste psal dříve, opravdu vždy záleží na tom, čemu vegan nebo vegetarián věří. Pokud má restaurace ve složení napsáno veganská smetana a restauraci provozuje několikaletý vegan, tak já OSOBNĚ bych tomu asi věřil. Stejně jako vy věříte výrobci eidamu, že používá mikrobiální syřidla (díky za doplnění do sekce z čeho vaříme)
      Zásadovost je jistě dobrá věc...Moje doporučení všem zásadovým veganům: Nepodporujte svou návštěvou a penězi vegetariánské restaurace byť koupí veganského jídla (protože v zásadě mohou být použity na nákup živočišných produktů). A rada pro zásadové vegetariány:Staňte se vegany (utrpení spojené s mléčnou a vaječnou produkcí - bohužel i tou bio - je myslím dostatečně známé).
      Rada pro nezásadové či nedistatečně informované vegetariány a vegany: hledejte informace, např. zde:
      http://www.goveg.cz
      http://www.goveg.cz/otevrioci/index.jsp
      PS: I přes určitou "jízlivost" to nemyslím zle. Sám jsem byl mnoho let ten nezásadový, nedůsledný a neinformovaný (spíš informace nehledající) vegetarián.Až se dnes sám sobě divím, jak to mohlo trvat tak dlouho, než jsem začal být tím zásadovým vegetariánem = veganem.
      A omlouvám se, že odbočuji od tématu, ale cítím, že diskuse již nikam nevede. Druhá možnost je, že mi došly argumenty :-) Vyberte si sami...

      Vymazat
    10. Děkujeme za přiznání, že se cítíte být veganem.
      O to více mne překvapuje váš boj za představu, že E 471...
      je rostlinného původu. A není třeba být ostražitý nad složením rostlinných náhražek mléka. Zřejmě si každý pod pojmem zásadovost, vegan... představujeme každý něco trochu jiného.

      To co veganům jistě nedělá dobré jméno, je nadávat někomu jen proto, že se mi nelíbí jeho "především styl a forma článku".

      Děkujeme za nabídku "stát se vegany".

      Jsem si jistý, že racionálně a slušně vystupující vegan může jistě mnoho vegetariánů i nevegetariánů o své představě "vegánství" přesvědčit. Zvláště pokud propaguje, že E471... je rostlinného původu.

      Vymazat
  11. Děkujeme za dotazy ohledně používaných mléčných produktů v naší restauraci. Podrobný popis je zde: https://sites.google.com/site/avatarbrno/mleko-eidam-jogurt Vejce ani produkty vejce obsahující nepoužíváme.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, moc ráda k Vám chodím na menu, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné někde najít recept na kaši, kterou v jídelně podáváte, moc mi chutná, ale netuším, z čeho vlastně je. Děkuji, s pozdravem Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den
      Velice nás těší, že jste s našimi službami spokojena.
      Složení kaše je popsáno zde:
      https://sites.google.com/site/avatarbrno/co-varime

      Vymazat
  13. No to je hustá diskuze. Vegetarián se pouští do vegana, že občas sní nějaké éčko, které může obsahovat i živočišný tuk. Veganů je v Česku asi 2 - 3 procenta populace a vegatariánů ještě několik dalších procent k tomu. Místo, aby byli nějak schopni spolupracovat za účelem vyřešení těch největších problémů živočišné produkce (pro začátek), tak se budou hádat o éčku. Jestli si tohle čte někdo normálně se stravující (doufám, že ne) tak si asi musí klepat na čelo. Bohužel podobnými nesmysly děláte vegetariánství i veganství velmi špatnou reklamu. Živočišné produkty jsou obsažený v tisících výrobcích a nebo jsou používány při jejich výrobě (bílý cukr, pneumatiky...). Naprosto se od nich odstřihnout není možné dokud nebude velká část společnosti přesvědčena, že zvířata nejsou naše k užívání. Doporučuji prostudovat například zde: http://pythagoreancrank.com/ . Omlouvám se za negativní reakci, ale jsme opravdu všichni na jedné lodi. S pozdravem Vojta

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den
    Děkujeme za váš příspěvek, který váženým čtenářům této diskuse, pomáhá ještě více nahlédnout do tajemství duše veganů.

    Pro úplnost ještě jednou upřesním, že je nám zcela jedno, kdo se prohlašuje za vegana, či nikoliv. Bohu díky, žijeme ve společnosti, ve které se zatím můžeme svobodně rozhodnout co jíst.

    To že někteří vegani neřeší masitá éčka, jak svým příspěvkem potvrzujete, nijak nehodnotíme. Pouze propagujeme svůj postoj, který uplatňujeme v restauraci Avatár, na základě kterého se striktně všem těmto substancím vyhýbáme.

    Od člověka který kritizuje kritiku je kritika překvapující : )

    Hezké skoro jarní dny všem


    OdpovědětVymazat
  15. e-mail od TOPNATUR:
    http://prntscr.com/fme0fh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří "vegané" éčka neřeší, tudíž pro ně jsou masitá éčka "frendli". Ti kdo sádlo a jeho deriváty nejí, se těmito obchodními triky nenechají zmást: http://ecka.pedie.cz/wiki/E472e_(Estery_mono_a_diglycerid%C5%AF_mastn%C3%BDch_kyselin_s_kyselinou_mono_a_diacetylvinnou)

      Vymazat

Děkujeme za tvůj názor, radu atd.
Systém je nastaven i na používání anonymního profilu.
Mezi vložením dvou příspěvků vyžaduje systém časovou prodlevu.